Waarom roeien?

 

Iedereen heeft weleens in een roeiboot gezeten en aan de riemen getrokken. Meestal zal dat echter een ‘roeiboot’ met een vaste bank zijn geweest, zodat er alleen met de armen, buik en rug wordt geroeid.

Roeien bij een roeivereniging betekent echter roeien met een bankje dat op slidings heen en weer beweegt. Hierdoor gebruik je als roeier niet alleen je rug, buik en armen, maar vooral je benen. Al roeiend train je dus veel spieren. En dat op een geheel natuurlijke en gezonde manier.

Roeien kun je het hele jaar doen, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als het vriest, mistig is of als het erg hard waait, mag er niet geroeid worden. Je krijgt het niet koud omdat je continue in beweging bent en veel spieren gebruikt.

 

Plezier in het roeien

 

Het motto van de vereniging is: plezier in het roeien. Daar zijn al onze activiteiten op gericht. Er zijn veel instuifmomenten waar iedereen met een roei- en stuurproef welkom is.

Daarbij worden er ook regelmatig tochten georganiseerd van ongeveer 30 km. Er zijn verschillende mogelijkheden in onze prachtige waterrijke omgeving. Afhankelijk van weer en wind wordt er een keus gemaakt.

Door de tochten leren de leden elkaar ook buiten de eigen groepjes beter kennen. Een overzicht van de mogelijke tochten zie je hieronder.

Tochten roeien in Friesland

 

Elke Nederlander weet, dat Friesland bekend staat om zijn watersport en dan vooral het zeilen. Weinig mensen weten, dat we vanuit Drachten het mooiste roeiwater van Nederland hebben. Je kunt richting Grou, Eernewoude (de Oude Venen) en Bergum (de Leijen). Als je meer dagen de tijd hebt kun je langs alle roeiverenigingen van Friesland varen: Heereveen, Sneek, Leeuwarden, Drachten en sinds kort ook Wolvega.

De Sûkerbôletocht die al voor de derde keer het laatste weekend van augustus georganiseerd wordt, gaat in twee dagen half Friesland door. Tijdens de Elfsteden Roeimarathon na Hemelvaartsdag zie je de andere helft, hoewel je dan ook een gedeelte in het donker roeit.

Vanuit ons nieuwe clubhuis op het Gaastereiland in De Wilgen ben je meteen op het open water. Rondom zie je alleen riet, weiland, wolken, af en toe een ree en vooral veel vogels. Op veel plekken kun je aanleggen: bij de steigers van de Marrekrite of zo maar ergens aan de wal. Ruimte genoeg om te picknicken, maar onderweg kom je ook de bekende uitspanningen tegen als Ie-Sicht, Princenhof, de Theetuin in Grou, Wartena, Terherne enz. alles met terras aan het water. Bij een meerdaagse tocht kun je aanleggen bij één van de roeiverenigingen en daar je boot voor de nacht stallen en ergens logeren.

Een mooie tweedaagse tocht gaat vanuit Drachten via het Bergumermeer, het Prinses Margrietkanaal en de Lauwers naar Zoutkamp. Je moet een grote sluis door, die je zelf moet bedienen. Een vier kan er dwars in, dus met het uitvaren is het zaak om goed op je roertje te letten. In Zoutkamp kun je kamperen op de kanocamping en heerlijk vis eten. De volgende dag kun je terug over het Lauwersmeer en bij Dokkumer Nieuwe Zijlen word je dan weer geschut en verder via de Zwemmer, bij elkaar zo’n 80 km. Deze tocht kan alleen als het niet te hard waait, wat voor meer tochten geldt. In Friesland is veel open water en moet je dus altijd een hoosblik en een spons aan boord hebben.

Een mooie dagtocht gaat door de Oude Venen, heerlijk verdwalen in dwarswatertjes waar je je helemaal alleen op de wereld waant. Meer motorbootjes kom je tegen als je een rondje Grou maakt, vooral in de periode van het Skûtsjesilen. Dan zit iedereen op het water.

De nieuwste attractie is het Polderhoofdkanaal, dat na jaren steggelen eindelijk open is. Bij de Veenhoop en bij Nij Beets moet je geschut worden, maar dan kun je allerlei leuke tochtjes maken. Bovendien kun je onderweg het Veenmuseum bezoeken.

Sinds 1 november 2015 kunnen we eindelijk via de Drachtstervaart helemaal naar het centrum van Drachten varen. Je kunt aanleggen bij het Smelnehus om koffie te drinken. Een leuke tocht voor als het te hard waait op het open water.

Roeivereniging De Dragt zit sinds 1 juni 2015 samen met de kanovereniging De Frosken in een nieuwe locatie, waar we eindelijk ruimte hebben om meer boten aan te schaffen. Veel verenigingen van buiten Friesland weten ons al te vinden. Elk jaar krijgen we meer roeiers die één of meer dagen van onze boten gebruik willen maken en de eigen boten bij ons stallen. Leuk om dan de enthousiaste verhalen te horen bij terugkomst en weer bevestigd te krijgen dat we echt het mooiste roeiwater van Nederland hebben.

Roeigebied

Afstanden

Tocht+/- aantal kmRoeitijd uitgaande van10 km p/u
Opeinde4,527 min
Oudega5,533 min
De Leijen636 min
De Gaasten7,344 min
De Veenhoop7,545 min
Oostermeer954 min
Rottevalle101 hr
Eernewoude111hr 6 min
Wartena141hr 24 min
Sijterburen151hr 30 min
Grou171hr 32 min
Nes18,51hr 51 min
Leeuwarden21,52hr 9 min
rondje Bergum35,53hr 33 min

Veiligheidsvoorschriften:

 

 • Men dient naast de namen van de roeiers en de naam van de boot, de vertrek- en aankomsttijd in het afschrijfboek te vermelden.
 • Bij vorst en (komende) nachtvorst mag er alleen geroeid worden in boten met een polyester romp. Het betreft de boten: Isgyas, de Sanding, Ielgoes, Strânljip, Skries, Wetterfink en de Jan van Gent.
 • Bij ijsgang mag er niet geroeid worden.
 • Bij mist of met een zicht minder dan 50 meter mag er niet geroeid worden.
 • Men dient voor het donker is weer terug te zijn in de loods.
 • Bij een windkracht tot 4 Beaufort is het overal prima roeien. Bij een windkracht 4/5 Beaufort is het goed roeien in de Sanding, Drachtstervaart en op de Drait. Er kan mogelijk geroeid worden op het open water. Dit is afhankelijk van de windrichting en de verantwoording ligt dan bij de roeiers zelf. Bij een windkracht van 5/6 Beaufort mag er niet geroeid worden.
 • Men dient bij onbestendig weer of bij verwacht slechter weer hoosblikken en/of sponzen mee te nemen.
 • Bij onweer of komend onweer mag er niet geroeid worden.
 • In de maanden van 1 november tot 1 april mag er niet geskifft worden. Na het behalen van skiffproef 1 mag men alleen onder begeleiding (meerdere boten of toezicht vanaf de wal) het water op. Na het behalen van skiffproef 2 mag men alleen het water op.
 • Roeiers mogen alleen met de vereiste roeiproeven het water op (zie bootgebruik)! Tevens moet men de zwemkunst meester zijn.
 • Om de zichtbaarheid te vergroten dient zowel de roeier die op de stuur als de roeier die op boeg zit een fluoriserend hesje te dragen.