Waarom roeien?

Heb je weleens in een roeiboot gezeten en aan de riemen getrokken? Meestal zal dat een roeiboot met een vaste bank zijn geweest, zodat er alleen met de armen, buik en rug werd geroeid. Roeien bij een roeivereniging gaat anders: in de boot zit je op een bankje dat op slidings heen en weer gaat. Het verschil is dat je niet alleen armen, rug en buik gebruikt, maar vooral je benen. Al roeiend train je dus veel spieren. En dat op een geheel natuurlijke en gezonde manier.

Roeien kun je het hele jaar doen, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als het vriest, mistig is of als het erg hard waait, mag er niet geroeid worden. Je krijgt het niet koud omdat je continu in beweging bent en veel spieren gebruikt.

Plezier in het roeien.

Het motto van de vereniging is: plezier in het roeien. Daar zijn al onze activiteiten op gericht. Er zijn veel instuifmomenten waar iedereen met een roei- en stuurproef welkom is.

Daarbij worden er ook regelmatig tochten georganiseerd van ongeveer 30 km. Er zijn verschillende mogelijkheden in onze prachtige waterrijke omgeving. Afhankelijk van weer en wind wordt er een keus gemaakt.

Door de tochten leren de leden elkaar ook buiten de eigen groepjes beter kennen. Een overzicht van de mogelijke tochten zie je hieronder.

Tochten roeien in Friesland.

Friesland staat bekend om zijn watersport en dan vooral het zeilen. Weinig mensen weten, dat we vanuit Drachten het mooiste roeiwater van Nederland hebben. Je kunt richting Grou, Eernewoude (de Oude Venen) en Bergum (de Leijen). Als je meer dagen de tijd hebt kun je langs alle roeiverenigingen van Friesland varen: Heerenveen, Sneek, Leeuwarden, Drachten en sinds kort ook Wolvega.

Vanuit ons nieuwe clubhuis op het Gaastereiland in De Wilgen ben je meteen op het open water. Rondom zie je alleen riet, weiland, wolken, af en toe een ree en vooral veel vogels. Op veel plekken kun je aanleggen: bij de steigers van de Marrekrite of zo maar ergens aan de wal. Ruimte genoeg om te picknicken, maar onderweg kom je ook de bekende uitspanningen tegen als Ie-Sicht, Princenhof, de Theetuin in Grou, Wartena, Terherne enz. alles met terras aan het water. Bij een meerdaagse tocht kun je aanleggen bij één van de roeiverenigingen en daar je boot voor de nacht stallen en ergens logeren.

Een mooie tweedaagse tocht gaat vanuit Drachten via het Bergumermeer, het Prinses Margrietkanaal en de Lauwers naar Zoutkamp. Je moet een grote sluis door, die je zelf moet bedienen. Een vier kan er dwars in, dus met het uitvaren is het zaak om goed op je roertje te letten. In Zoutkamp kun je kamperen op de kanocamping en heerlijk vis eten. De volgende dag kun je terug over het Lauwersmeer en bij Dokkumer Nieuwe Zijlen word je dan weer geschut en verder via de Zwemmer, bij elkaar zo’n 80 km. Deze tocht kan alleen als het niet te hard waait, wat voor meer tochten geldt. In Friesland is veel open water en moet je dus altijd een hoosblik en een spons aan boord hebben.

Een mooie dagtocht gaat door natuurgebied de Oude Venen, heerlijk verdwalen in dwarswatertjes waar je je helemaal alleen op de wereld waant. Meer motorbootjes kom je tegen als je een rondje Grou maakt, vooral in de periode van het Skûtsjesilen.

De nieuwste attractie is het Polderhoofdkanaal, dat na jaren steggelen eindelijk open is. Bij de Veenhoop en bij Nij Beets moet je geschut worden, maar dan kun je allerlei leuke tochtjes maken. Bovendien kun je onderweg het Veenmuseum bezoeken.

Sinds 1 november 2015 kunnen we eindelijk via de Drachtstervaart helemaal naar het centrum van Drachten varen. Een leuke tocht voor als het te hard waait op het open water.

Roeivereniging De Dragt zit sinds 1 juni 2015 samen met de kanovereniging De Frosken in een nieuwe locatie, waar we eindelijk ruimte hebben om meer boten aan te schaffen. Veel verenigingen van buiten Friesland weten ons al te vinden. Elk jaar krijgen we meer roeiers die één of meer dagen van onze boten gebruik willen maken en de eigen boten bij ons stallen. Leuk om dan de enthousiaste verhalen te horen bij terugkomst en weer bevestigd te krijgen dat we echt het mooiste roeiwater van Nederland hebben.

Roeigebied

Onze roeiloods ligt aan een prachtig waterrijk gebied met veel mogelijkheden voor de beginnende én ervaren roeier. Al roeiend kom je vanuit Drachten direct op prachtig roeiwater, zoals de Smalle Eesterzanding.

Daarnaast kun je veel kanten op: richting Grou, Eernewoude of Burgum. Bij veel wind is een roeitochtje in de luwte van de Sanding of op de Drait vaak wél mogelijk. Sinds een paar jaar kunnen we ook naar het centrum van Drachten roeien.

Afstanden

Wij hebben voor 14 plaatsen in ons roeigebied de afstand berekend en een geschatte roeitijd toegevoegd. De afstand is afgerond op een halve km. en de tijden gaan uit van een snelheid van 10 km/uur. Wat zegt nu die afstand? Wij hebben daar cijfers over en die laten zien dat:
de Fifty Fit roei(st)ers voor een afstand van 5-10 km. kiezen,
Recreatieve sporters afstanden roeien van 10-35 km. en de
Hurdroeier? Die afstanden liggen tussen de 15 en 55 km.

TochtAfstand in kmRoeitijd
(10 km per uur)
Opeinde4,527 min
Oudega5,533 min
De Leijen636 min
De Gaasten7,545 min
De Veenhoop7,545 min
Eastermar954 min
Rottevalle101 uur
Earnewâld111 u 6 min
Wartena141 u 24 min
Sytebuorren151 u 30 min
Grou171 u 42 min
Nes18,51 u 51 min
Leeuwarden21,52 u 9 min
Rondje Burgum35,53 u 33 min

Veiligheidsvoorschriften.

Roeien is niet toegestaan bij:

 • Een buitentemperatuur van 0 gr Celsius of lager
 • IJs op het water
 • Mist, met een zicht van minder dan 500 m.
 • Windkracht 5 bft en hoger, behalve op de Drait
 • Onweer

Overige bepalingen:

 • Roeiers kunnen goed zwemmen
 • Roeiers beschikken over de benodigde diploma’s

Ga niet op pad zonder:

 • Hoosblik, spons
 • Mobiel mee en nummers uitwisselen met mede roeiers in andere boot
 • Fluorescerend hesje voor de stuur en de boeg
 • Landvasten en meerpinnen
 • Pikhaak en peddel bij tochten
 • Mobiele telefoon met locatievoorziening aan.